TUJUAN DPMP DITUBUHKAN PADA 17 MEI 1957

Dewan Persuratan Melayu Pahang (DPMP) berdasarkan dan berteraskan kesenian Melayu dan kebudayaan Melayu. Ianya termasuk Membina dan mengembangkan bahasa, kesusasteraan dan kesenian Melayu ke arah mengukuhkan Kebudayaan Kebangsaan.

Monday, 8 August 2011

Sastera Pahang perlu bangkitSastera Pahang perlu bangkit
Oleh Adli Shahar
adli@bharian.com.my
2011/08/08
Tidak cukup sekadar membariskan pengarang besar daripada muka lama

FORUM Sastera Kontemporari Pahang akan lebih bermakna sekiranya panel yang menjayakan program terbabit memperkatakan strategi yang boleh dirancang untuk dilaksanakan demi memantapkan perkembangan sastera di negeri itu berbanding memperkatakannya secara umum.

Tanpa menafikan Ahli Lembaga Muzium Negeri Pahang, Datuk Yaakob Isa, ada menyinggung kepentingan mengumpul dan menerbitkan semula naskhah sastera tradisional khususnya garapan pengarang yang berasal dari Pahang, tetapi dibincangkan secara longgar.

“Pada 1972 saya ada mencari hasil koleksi sastera Pahang yang terdahulu dikumpulkan penggiat sastera Pahang, Zakaria Hitam yang berjaya mengumpulkan 270 sastera rakyat Pahang dan satu daripadanya, Raja Donai Bahtera Kulit Kacang yang begitu bernilai untuk diterbitkan semula,” katanya ketika memperkatakan Sastera Tradisional Pahang.

Yaakob turut memaklumkan antara naskhah teks tradisional dalam simpanannya ialah Hukum Kanun Pahang dan kamus loghat Melayu yang menurutnya boleh diterjemahkan ke bahasa Melayu moden dan diterbitkan semula.

Forum Forum anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan kerjasama Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KIPSAS) berlangsung di Kuantan, baru-baru ini, dihadiri sejumlah guru bahasa Melayu dari sekitar Pahang dan KIPSAS.

Ketua 1, Dewan Persuratan Melayu Pahang, Datuk Dr Muhd Mansur Abdullah, menyorot sejarah sastera negeri itu dengan menampilkan novel Hikayat Percintaan Kasih Kemudaan karya Ahmad Kotot yang diterbitkan pada 1927 sebagai pembuka bicara.
“Pahang turut mempunyai novel patriotik terbaik yang pernah dihasilkan dan masih tiada tolok bandingnya, Putera Gunung Tahan karya Ishak Muhammad atau Pak Sako, selain beberapa nama besar lain seperti Sasterawan Negara (SN), Keris Mas, Ibrahim Omar dan Arman Sani,” katanya.

Baginya hakikat Pahang mempunyai beberapa nama besar dalam dunia sastera tanah air adalah suatu membanggakan, lebih-lebih lagi jika dilihat dari sudut mutu karya yang setanding dengan penulis novel dari negeri lain.

Penyair yang juga guru Bahasa Melayu Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Bera, Shahrunizam Abd Talib, meninjau dunia persajakan negeri terbabit dengan memperakukan bahawa mengakui bahawa jumlah puisi buah tangan penyair dari Pahang sedikit jumlahnya berbanding novel dan cerpen.

“Jika diperhatikan, tidak ramai penyair Pahang yang ada menghasilkan kumpulan puisi perseorangan dan jauh ketinggalan berbanding Kelantan dan Johor, walaupun negeri ini banyak melahirkan nama besar dalam bidang penulisan novel dan cerpen seperti yang diketahui umum.

“Senario ini mempamerkan ada kekosongan dalam bidang penulisan puisi di Pahang pada ketika ini kerana kurangnya penyair yang bergiat aktif. Saya berharap lebih ramai akan menceburi bidang ini pada masa depan,” katanya yang ada menghasilkan kumpulan puisi perseorangan berjudul Bahasa Senjata.

Kesedaran yang ditunjukkan Shahrunizam itu sepatutnya dijadikan sebagai penggerak untuk memperhebatkan lagi kegiatan sastera dan penghasilan karya di negeri itu agar tidak terus leka dibuai nostalgia silam dengan nama besar pengarang mereka. 

No comments:

Post a Comment