TUJUAN DPMP DITUBUHKAN PADA 17 MEI 1957

Dewan Persuratan Melayu Pahang (DPMP) berdasarkan dan berteraskan kesenian Melayu dan kebudayaan Melayu. Ianya termasuk Membina dan mengembangkan bahasa, kesusasteraan dan kesenian Melayu ke arah mengukuhkan Kebudayaan Kebangsaan.

Monday, 21 March 2011

OPERASI ODYSSEY DAWN 1

OPERASI ODYSSEY DAWN 1
          : Tragedi Libya
Sajak: Arisel Ba

Seusai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menzahirkan resolusi 1973,  Zon Larangan Penerbangan di ruang udara Libya, lalu Tentera Bersekutu (USA + UK + Perancis) dengan kedok iblis laknat itu terus meluncurkan 112 buah peluru berpandu Tomahawk bertali arus ke arah 20 sasaran strategik pertahanan udara Libya di pesisiran pantai Libya dari kapal perang dan kapal selam menghujani Tripoli, Sirte, Benghazi, Misrata dan Zuwarah di awal pagi.

Akibat dari Operasi Odyssey Dawn, 64 nyawa warga Libya ‘mati katak’ dan 150 orang warga cedera parah tatkala William Grotney dengan bangga berkata, “ Zon Larangan Terbang kini sudah diawasi dengan baik dan tidak ada nyawa seorang pun warga Libya mati ataupun cedera dalam operasi itu.”

Tetapi angka kematian 64 orang warga Libya itu angkara SIAPA?

Sementara itu Muammar Gaddafi berkata operasi Amerika Syarikat, Britain dan Perancis itu satu keganasan kepada Libya.  “Kami akan pertahankan negara ini daripada musuh asing yang eksploitasi pergolakan di dalam negara kami. Rakyat Libya bersama saya dalam melancarkan perang besar-besaran kepada musuh asing ini. Kami sudah membuka depoh senjata bagi mengagihkan senjata kepada rakyat untuk menentang pengganas ini,” 


21 Mac 2011,
Kuantan, Pahang


No comments:

Post a Comment